Nem lehet elég korán kezdeni a fejlesztést

Németh-Varga Zsófia

A rajzolás a gyermek számára az önkifejezés egyik lehetséges eszköze. Az érzelmek, indulatok, hangulatok szóbeli kifejezéséhez, szükség van egy olyan verbális szintre, mellyel a gyerekek ebben az életkorban még korlátozottan rendelkeznek.

A gyermek saját játéka során képes felszínre hozni a benne lévő érzelmeket, méghozzá úgy, hogy közvetlenül eljátssza azokat. Az alkotást a játék egyik lehetséges alfajtájának tekinthetjük, amely lényegében a gyermek belső folyamatainak közlése a külvilággal és egyben saját tudatával, önmagával.

Ne bonyolítsuk túl

Az alkotásban kiélt érzelmi állapotok sokat megmutatnak a gyermeket nevelő felnőtt számára. Nincs szükség külön bontott elemzésre, hiszen az alkotásban egy komplex egységként jelenik meg a gyermek gondolatvilága.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyermekek gondolatai, érzelmei akár percről percre változhatnak, különösen kis korban, így ezekből az alkotásokból „olvasni” nem érdemes.

Ne ijedjünk meg, ha a gyermek fekete köröket, ijesztő személyeket, sötét irkafirkákat rajzol. Ennek számos más jellegű oka is lehet, és ahogy írtam, ezek az alkotások ahogy jönnek, úgy mennek.

Nem lehet elég korán kezdeni

Az ábrázoló tevékenység fejleszti a központi idegrendszert, és az agy, a szem és a kézmozgások fejlődésében is komoly szerepet játszik. A kéz finommozgásának fejlődése szoros összefüggésben van a gondolkodás alakulásával, így ennek fejlesztése már egészen kis kortól nélkülözhetetlen. Az anyával közös kreatív, alkotó tevékenységek amellett, hogy fejlesztik a kicsi kézügyességét, közelebb is hozzák egymáshoz anyát és babát.

A közös alkotásnak tehát számos megismert előnye van. Egyrészt segít megerősíteni a gyermek ujj-és kézizmait, amelyek erőssége elengedhetetlen a későbbiekben pl. a gombolásnál, cipőkötésnél, zipzározásnál csak hogy hétköznapi példáknál maradjunk. Másrészt pozitív löketet ad az idegrendszer élettani éréséhez, ami szintén elengedhetetlen a kiegyensúlyozott érzelmi állapotok és szociális kapcsolatok kialakulásához.

Az ONLINE MaszatKlub ezt támogatja

Az ONLINE MaszatKlubban az első olyan közös alkotó tapasztalástól kezdve támogatunk Titeket. 1 éves kortól egészen 5 éves korig. A klub pontosan ennek a korosztálynak a speciális igényeire lett kifejlesztve. Játékosan fejleszti a gyermek idegrendszerét, kitartását, megfigyelőképességét, szín-forma, – és térlátását. Közben megadja a felfedezés kötetlen és természetes örömét, ami alapvető az új ismeretek elsajátításához. És végül, de nem utolsó sorban közelebb hozza egymáshoz az anyát és a babát a közös ölbeli, simogató játékoknak és közös tapicskolásoknak, maszatolásoknak köszönhetően.

A gyermek fejlődése szempontjából az 1-3 , de az 3-5 éves kor is vízválasztó a későbbi fejlődés tekintetében. Nagyon sok képesség ebben a korban alakul ki, és fejleszthető igazán. Később már jóval nagyobb erőfeszítéssel lehet csak eredményt elérni. Pl.: iskolában

Ott pihen az öledben, vagy a kiságyában egy néhány éves apróság? Szeretnéd, ha játszva tanulná meg a későbbiekben oly fontossá váló képességeket? Akkor amikor újra kinyitunk, csatlakozzatok a klubhoz, és érezzétek nagyon jól magatokat mind a ketten!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük