Gyurmázzunk, vagy még többet gyurmázzunk?

Németh-Varga Zsófia

Eddigi szakmai tapasztalataim alapján a gyurmázás a gyermekek körében az egyik, ha nem a legnépszerűbb kézműves tevékenység. Szerencsére az édesanyák és nevelők is nagyon kedvelik, hiszen nem igényel túl sok eszközt, és változatos formában felhasználható.

Ahhoz, hogy a gyermekek kézügyességét fejlesszük, nem kell drága és bonyolult eszközöket vásárolnunk, illetve használnunk, hiszen a gyermekek egy velük született kíváncsisággal jönnek a világra, amely arra készteti őket, hogy mindent felfedezzenek, kipróbáljanak, szájba, majd kézbe vegyenek. Miután csökken az orális ingerkeresés, a vágy, hogy mindent a szájukba vegyenek (ami teljesen természetes dolog, hiszen a száj körül és a szájban rendkívül sok érző receptor található), a gyermekeknek a kezük lesz az elsődleges érzékelő, tapintó szervük, amellyel képesek felfedezni a világot és mindent, ami érdekli őket.

Ha csak a gyermekedre gondolsz, biztosan egyből beugrik, hogy mindent szeret „összetapogatni”. Hányszor van olyan, hogy amikor bementek egy boltba, már csak reflexből is rászólsz a csemetédre, hogy „mindent szemnek, semmit a kéznek”. 🙂

Ezzel nincs is baj, de otthon nyugodtan teret adhatsz a tapintással történő érzékelésnek, tapasztalatszerzésnek, ami által egyrészt fejlődik a kicsi idegrendszere, másrészt hasznos ismereteket szerez a világról.

Itt jön képbe a gyurma

A tapintásos érzékelést segítő egyik leghasznosabb „játékeszköz” a gyurma. Az érzékelésen túl, segít a bonyolultabb kézmozgások megtanulásában, amelyek bizony nem veleszületett képességek, hanem el kell sajátítani őket. Az 1-3 éves korban a gyermek már egymásba tesz dolgokat, és egészen 3 éves koráig ebből a szemszögből tekint a tárgyakra. Ezért is csodadolog a gyurma, hiszen úgy gyúrja, ahogyan csak szeretné, és bármilyen alakot formázhat belőle. Az alak-és formaérzékelésen túl, fejleszti a koncentrációt, a kitartást, erősíti a kéz izmait, valamint a szem és kéz összehangolt mozgását.

Melyik a megfelelő gyurma, és mikortól érdemes a gyermek kezébe adni?

Sok szülőnek nehéz kérdés, hogy mikortól és milyen gyurmát adjon gyermeke(i) kezébe. Úgy gondolom, hogy az elsődleges szempont az legyen, hogy, ha a szájába veszi, akkor se legyen belőle probléma. Nagyon fontos, hogy természetes alapanyagú, toxinmentes gyurmát válasszunk, ami nem túl kemény, sőt a kifejezetten lágy gyurma a legjobb, mert azt a legkisebbek is könnyedén tudják formázni.

Amennyiben a gyermeket érdekli, már 12 hónapos kortól megpróbálkozhatsz a gyurmával. Nagyon fontos, hogy semmit se erőltessünk, hiszen minden gyermek a saját ütemében fedezi fel. Biztos lehetsz benne, hogy egyszer fel fogja. 🙂

Szakmai éveim alatt sok gyurmával találkoztam, és volt szerencsém kipróbálni. Voltak közöttük drága és márkás termékek is, de állíthatom, hogy az otthon, házilag elkészíthető és színezhető a kedvencem. Gyorsan és filléres alapanyagokból elkészíthető, ráadásul semmiféle mérgező anyagot nem tartalmaz. Bónuszként nagyon sokáig eláll a hűtőben, és a tapintása is kellemes. Most pedig mutatok egy nagyon jó receptet neked, hogy te is el tudd készíteni otthon:

GYURMARECEPT:

  • 25 dkg liszt
  • 2 e.k. só
  • 2 e.k. olaj
  • 2 e.k. citromsav (természetes tartósítószer)
  • 3 dl víz
  • természetes ételszínezék vagy ujjfesték a színezéséhez

Elkészítése:

A vizet felhevítjük a sóval és olajjal, majd amikor forrni kezd, hozzáadjuk a színezéket és a száraz hozzávalókat. 20 percig kitartóan kevergetjük, hogy nehogy leégjen és teljesen össze nem áll. A kelt tésztához hasonló állagot kell kapnunk, Még melegen egy légmentes dobozba tesszük. Amikor már csak langyos, kezdődhet is a móka! Ez a gyurma a hűtőben akár 3 hónapig is eláll!

A közös gyurmakészítés azon túl, hogy gyors és filléres, nagyon jó móka is lehet. Amit együtt készítetek, annak amúgy is mindig nagyobb értéke van a gyermeked számára. Persze a forró tűzhely mellé nem feltétlenül engedd oda, de az alapanyagok összekeverésében és a folyamat óvatos megfigyelésében ő is segédkezhet.

Kész a gyurma, hogyan tovább? Erről ebben a cikkünkben olvashatsz!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük