A zsírkréták evolúciója – 2. rész

Németh-Varga Zsófia

Hogy segítsek Nektek a választásban, hozok most néhány formát, és azt is leírom Nektek, hogy melyiket hány éves kortól érdemes beilleszteni az otthoni rajzdoboz kínálatába.

De előtte még egy fontos megjegyzés:

Ha rám hallgattok, akkor felejtsétek el a generációs berögződést, és 20-22 hónapos korig a zsírkrétát inkább csak kiegészítésként használjátok, a kezek tornáztatására. Ugyanis az ilyen kis finom, puha kezeknek inkább a puhább anyagok állnak jól. Az ujjal kenhető festékek, a gömbölyű hegyű filctollak, és így tovább.

Haladjunk időrendben: 12 hónapos kortól használható:

JUMBO zsírkréta

A fenti képen az ún. JUMBO változatot láthatjátok, amely nem véletlenül ilyen kis duci. Nagyon hasznos az ilyen pici gyermekek számára, ha a zsírkréta vastag, dundi, mert így könnyen rá tudnak fogni az eszközre. A gyermek kezdetben (már 7-8 hónapos kortól) mindent megmarkol, hadonászik vele, a szájába veszi, dobálja. Nincs ez másképp a zsírkrétával sem. Kezdetben az eszközöket ferde szögben tudja a papírra nyomni, ezért is fontos, hogy olyan eszközzel kezdjünk, amire hosszúságából és méretéből adódóan is könnyedén rá tud fogni.

Érdemes olyat választanunk, amelyre már a gyártó sem helyez papírbevonatot. Egyrészt a környezetkímélés miatt, másrészt pedig amiatt, mert ahogy használódik az eszköz, a gyermek folyamatosan beleakad a rajzba belógó papírdarabokba. Mivel zavarják őt az alkotásban ezek a kis fecnik, ezért törekedni fog rá, hogy letépje azokat, és rögtön a szájába vegye őket. Arról nem is beszélve, hogy a papírbevonat csúszik a gyermek kezében, így megnehezítve a szabad alkotótevékenységet. Ha olyat tudunk vásárolni, amin van papírbevonat, akkor távolítsuk el azt az első használat előtt.

A Crayola piciknek való Mini Kids tömzsi viaszkrétája pl. minden kritériumnak megfelel (vastag, nem mérgező, papírmentes, megfelelő méretű, szép színei vannak), sőt emellett még a szülői igényeket is kielégíti, ugyanis a mosható felületekről nyom nélkül eltávolítható, és a ruhából is kimosható.

Készülnek már ilyen kréták 100% természetes méhviaszból is, gyönyörű naturális színekben. Érdemes jól körbenézni, és akár több márkát kipróbálni. Az Ökonorm mini viaszkrétái pl. pont ezt a minőséget képviselik.

20 hónapos kortól használható: különböző marokkréták

Amikor már profik vagytok a különböző JUMBO, tömzsi zsírkrétákkal, akkor válthattok egy új eszközre, a marokkrétára. Ezek a kréták az elmúlt években óriási népszerűségre tettek szert, nem véletlenül.
20 hónapos kor körül az alkotásban a vezetés, és irányítás nagy részét átveszi a mutatóujj. A mozgás változatlanul az egész vállövet igénybe veszi, de a mutatóujj vezérelt mozgás lehetővé teszi a különböző cikkcakkok, spirálok (csiga-biga) létrehozását. Mekkora változás pár hónap alatt, igaz? 🙂

Ebben az életkorban az eddigiekkel ellentétben a gyermek biztosabbnak érzi, ha az eszközt a papírhoz minél közelebb foghatja, ezért is klassz egy marokkréta. Ami bár kisebb, így mindenképp felügyelet mellett használható (a fulladásveszély miatt), de óriási rajzélményekkel gazdagítja a gyermeket.

De visszatérve a marokkrétához, mutatok most Nektek pár érdekes változatot, amelyek között ott van a személyes kedvencem is:

I. STOCKMAR méhviasztégla darabok

A téglaforma izgalmas gyakorlóterepet gyújt a kisgyermek számára. Sarkaival vékonyabb vonalak is húzhatók, míg vastagabb oldalaival jól lehet satírozni, felületeket befedni, amit a kicsik nagyon imádnak. Szintén egy teljesen természetes krétáról beszélünk, ami kicsi kézbe illik, könnyen megfogható, nem kényelmetlen a gyermek számára. Ezt az eszközt akár darabonként is beszerezhetjük, nem kell belőle egy egész készletet egyszerre megvennetek.

II. Saját készítésű kréták

Mi magunk is készíthetünk otthon marokkrétát, pl. a kinőtt, elhasználódott, törött jumbo kréta darabjainkból. Szuper dolog, amellett, hogy költséghatékony, gyors és még az újrafelhasználás miatt is megveregethetjük a vállunkat. 🙂

A folyamat a következő:

Tördeljük bele a kis krétadarabokat vegyesen egy szilikonformába. Nyugodtan mehet mindenféle szín, hogy szép, szivárványos krétákat kapjunk. Melegítsük elő a sütőnket 160 fokra, majd tegyük be a telepakolt formát, hogy megolvadjanak a kis darabok. 7-8 perc után (miután megolvadtak) húzzuk ki, és töltsünk utána, hogy újra teljesen tele legyen a formánk. Innentől már csak 2-3 percre van szükségünk, és ne is menjünk el a sütő mellől, mert ha tovább bent marad ez a folyékony csoda, akkor bizony elég szép füstöt tudunk varázsolni magunknak a konyhában. A még folyékony szivárványos krétákat hűtsük ki (viszonylag hosszabb idő, kb. 45 perc), majd amikor már csak alig langyosak, pattintsuk ki a formából és mehet is a rajzolás J Előnye, hogy szinte bármilyen kis pralinékészítő formából szuper marokkréta gyártható. Amire érdemes figyelni, hogy egyszerűbb, oválishoz hasonló formát válasszunk, mert azokkal könnyebben boldogulnak majd a gyerkőcök. Lehet ez baba, de akár jármű is, mindegy, csak könnyen megfogható legyen a végeredmény.

3. 36 hónapos kortól használható:

I. Kavicskréta

Ez a típus szerintem az emberiség egyik legszenzációsabb találmánya, és a jó hír, hogy már nálunk is kapható. Az árát nem érdemes összemérni a sima zsírkréták árával, ugyanis minőségben és lélekben is teljesen mást kapunk ettől a terméktől.

Ami számomra a legcsodásabb ebben a termékben, hogy bár ici-pici (vigyázzatok vele, ha még szájbavevős korszakban van a gyerkőc), de szuper színekben fog és teljesen természetes hatást kelt. A forma kialakításánál, ahogy láthatjátok, támaszkodnak a természetes kavicsformára, aminél szuperebb nem is kell. Gyönyörű színekben kapható, egészen óriás készletben is. A kréta alapanyaga a szója, amiről tudnotok kell, hogy a szójaviasz amellett, hogy teljesen természetes és környezetbarát, még tartósabb is a társainál. Színezésre is növényi kivonatokat használnak, így még egy kis kóstolásból sem lehet ördögi probléma. A kavicsformára a gyermek könnyedén ráfog a hüvelyk-középső-és mutatóujjal, könnyedén tartja merőlegesen, és biztosak lehetünk benne, hogy nem törik el az eszköz a használat közben.

II. Csepp alakú zsírkréták különböző változatai (állatok stb.), hosszú hegyű kréták

Ha ez a fázis kimarad, az sem probléma, de fontosnak tartom megemlíteni ezt a fajtát is, mert nagyon sok édesanya, sokszor a gyártó hibás ajánlása miatt ezt a terméket vásárolja 1,5 éves kortól. Én leghamarabb 2,5 évesen ajánlom. Miért? Jó, ha tudjuk, hogy a gyermeknek sok-sok próbálkozásra van szüksége ahhoz, hogy csak a hüvelyk-és mutatóujj tevékenysége kezdje el kontrollálni a rajzoló folyamatot, ezért előbb nem érett erre a fajta eszközre. A „helyes ceruzafogás” erőltetése ebben az életkorban sem ajánlott, ugyanis a gyermek keze még nem elég fejlett, és kényelmetlen számára ez a fajta ráfogás. Rajzfejlődés szakértők tanácsa szerint teljesen normális, hogy a gyermek egészen 54 hónapos (4,5 év) koráig folyamatosan próbálgatja a számára kényelmes pozíciókat, és a problémát jellemzően az okozza, hogy a környezet erőltet, és ettől a kényelmetlen fogástól a gyermek kézmozgása görcsössé válik.

A csepp alakú zsírkrétát hosszú hegye miatt három kardinális ujjával, vagy sokszor az említett kettő ujjával fogja meg, hogy jól tudja irányítani a papíron. Ezért is fontos, hogy kivárjuk azt az életkort, amikor már megérik rá.

Emellett minden életkorban hasznos, ha nagy mozdulatokkal rajzol a gyermek, egy padlóra leterített csomagoló-vagy rajzpapírra. Ugyanis egyrészt ezek a nagy körök, csiga-bigák segítik majd őt a finomabb mozgások könnyebb elsajátításában, másrészt pedig a nagy alkotómozgások segítenek a kognitív (gondolkodáson alapuló) képességek összehangolásában is.

Persze ez a felsorolás koránt sem teljes, olyan óriási a felhozatal, de bízom benne, hogy segítettem a zsírkréta para elhárításában.

Kellemes alkotást kívánok minden Kismanónak és anyukájának! 🙂

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük